Haarvriendelijk

Mijn naam is Annie Kok, in 1978 geboren in de Alblasserwaard en moeder van een jong dochtertje. Op mijn zestiende ben ik begonnen in het kappersvak. Echter, al snel had ik allerlei klachten. Bij de dermatoloog bleek dat ik een contactallergie had voor ppd (p-phenylenediamine, een haarverfkleurstof) en parfum. Daarnaast ontwikkelde ik veel klachten aan mijn luchtwegen. Het kappersvak bleek helemaal niet zo gezond voor mij te zijn. Desondanks heb ik nog jarenlang gewerkt als kapster en met chemische producten. Dit tot ik op een dag bijna flauwviel tijdens het kleuren van mijn eigen haar. Dat was de druppel die mij heeft doen inzien dat het anders moest. Ik ben zoveel mogelijk natuurlijk gaan werken met biologische of eco-vriendelijke producten en ik heb mij meer gericht op mensen met allergieën en hoofdhuidproblemen.

Als ontsnappingsroute uit het kappersvak ben ik in deeltijd Commerciële Economie gaan studeren, aan de Avans Hogeschool in Breda. Ik was bang dat ik alsnog het vak uit moest wegens mijn gezondheid en wilde baanzekerheid hebben. Het kappersvak heeft me niet helemaal losgelaten en ik heb dan ook als afstudeeropdracht gekozen voor een onderzoek dat de titel heeft gekregen: ‘Natuurgeneeskunde in Kappersland’. Met dit onderzoek heb ik o.a. in kaart gebracht wat mensen doen als ze hoofdhuidproblemen hebben en bij wie ze hulp zouden willen zoeken. Dat bleek de specialist te zijn, het liefst met een kappersachtergrond.

Met dat in mijn achterhoofd en mijn passie voor gezondheid ben ik natuurgeneeskunde – met als onderdeel Medische Basiskennis, CPION geaccrediteerd – gaan studeren. Om mensen nog beter te kunnen helpen met hun klachten. Ik merkte namelijk dat mijn kennis tekort schoot om mijn klanten écht te helpen met hun allergie, huid- en haarproblemen. Alleen het vermijden van chemie is een eerste stap, maar ik wil gezondheidswinst behalen voor de klant in de salon. Dit is de reden dat ik trainingen ben gaan geven aan kappers, om zo de bewustwording in de branche te vergroten, voor een duurzamer en gezonder kappersvak.

Kijk voor mijn volledige CV op LinkedIn!

https://www.linkedin.com/in/haarvriendelijk/

Scroll naar boven